Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

BRUKSELKA z groszkiem cukrowym i tofu

aleksandrawojtas
IMG_3933

 

Bardzo proste i szybkie danie :) chrupiąca brukselka, groszek, nutka słodkiego i ostrego, a do tego tofu smakujące jak boczek mmm (wiem, że niektórzy mają dużo pytań dlaczego weganie i wegetarianie używają różnych rzeczy, żeby zastąpić sobie mięsne smaki lub też potrawy, ale nie oszukujmy się... nie zrezygnowałam z mięsa, bo jest nie smaczne ;)).

Jak dla mnie danie jeszcze lepsze, niż się spodziewałam. 

Składniki: 
- 500g brukselek, pokrojonych na pół
- 150g groszku cukrowego 
- 200-400g tofu (firm), pokrojone w cienkie, krótkie paseczki 
- papryczka chili (opcjonalnie) pokrojona w cienkie plasterki 
- mała garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) 
- sól 
- olej do smażenia 
- ulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona 
 
Na patelni rozgrzewamy olej.
Następnie dodajemy przyprawy. Gdy zaczną pachnieć, nakładamy tofu.
Tofu smażymy na chrupko. Uważamy, żeby go nie spalić.
Następnie dodajemy brukselki oraz groszek i smażymy je al dente ok.10minut, co jakiś czas mieszając.   
Dwie minuty przed końcem dajemy chili oraz żurawinę (lub je pomijamy, jednak moim zdaniem są potrzebne). 
Przyprawiamy do smaku solą lub np. kucharkiem. 
 
Smacznego! ;)  
 

 

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • foodsi

    Uwielbiam brukselkę, a danie wygląda bardzo smacznie. Niedługo wypróbuję.

  • aleksandrawojtas

    Super ! Polecam bardzo :)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci