Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

CIABATTA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I WĘDZONYM TOFU z sosem ketchupowo-musztardowym

aleksandrawojtas

IMG_3633

Składniki:
- kilka ciabatt

- pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- cukinia, pokrojona na pół i w plastry
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- pół żółtej papryki, pokrojonej w paski
- kilka pieczarek, pokrojonych w plasterki
- wędzone tofu (może być zwykle firm), pokrojone w
  plasterki
- ulubione przyprawy, zioła, np. rozmaryn i tymianek
- oliwa
- mieszanka sałat

Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz sałat tofu. Dodajemy trochę oliwy oraz przyprawy i razem wszystko delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Następnie smażymy wszystko na patelni grillowej (możemy zrobić to na grillu lub w piekarniku). Tofu smażymy oddzielnie na złoto. 
Ciabatty podpiekamy chwilę w piekarniku lub tosterze.
Wyjmujemy ciabatty, przekrawamy na pół i nakładamy na nie sałatę oraz resztę warzyw oraz tofu, polewamy sosikiem.

Na sosik:
- musztarda (ja dałam rosyjską i angielską)
- ketchup
- czosnek

Musztarda, ketchup 1:1, czosnek wg upodobań.

Smacznego! ;) 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci