Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

DOMOWE MASEŁKO

aleksandrawojtas

IMG_3677

Błyskawiczne, kremowe, bardzo smaczne, zrobione z jednego składnika, a do tego jaka frajda z wykonywania go samemu :D

Potrzebujemy:
- śmietankę o jak najwyższym procencie tłuszczu
  (z 500g wychodzi ok. 300g masła)
- mixer/food procesor
- papier kuchenny/ czystą ściereczkę

Wlewamy śmietankę do wysokiego pojemnika/ pojemnika food procesora.
Miksujemy na średnich obrotach, aż do momentu oddzielenia się serwatki od tłuszczu (ok.4-5 minut).
Następnie wylewamy serwatkę, a tłuszcz odsączamy dokładnie w/na papierze kuchennym lub w ściereczce.
Formujemy w dowolny kształt.

Gotowe.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci