Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

GROCHÓWKA

aleksandrawojtas

 IMG_3949

 

Kiedyś nie potrafiłam sobie wyobrazić smaku polskich tradycyjnych dań, takich jak np. fasolka po bretońsku, bigos lub właśnie grochówka - bez mięsa.
Na dzień dzisiejszy zmieniłam totalnie zdanie - smakują podobnie, a czasem nawet jeszcze lepiej. Polecam ;)

Groch bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Zawiera dużo białka, dlatego jest bardzo dobry dla wegetarian (i nie tylko).
Zawiera rownież błonnik, dużo witamin i aminokwasów.
Uważa się go za ciężkostrawny, posiada jednak niski indeks glikemiczny, więc bardzo dobrze działa na nasz organizm).

Składniki na 2l zupki:
- groch łuskany, 400-500g (możemy użyć niełuskanego,
ale trzeba go namoczyć na noc)
- 1,5l bulionu warzywnego
(marchew, pietruszka, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele
angielskie, ziarna pieprzu, kostki rosołowe, kawałek pora,
seler, kilka ziemniaków, pokrojonych na mniejsze kawałki)
- cebula, drobno krojona
- papryka wędzona, ok. 1 łyżki
- sól, pieprz, majeranek (do smaku)
(pamietajmy o majeranku, zapobiegnie on gazom ;))
- olej do smażenia

Groch zalewamy wodą, ok. 1l - 1,5l.
Gotujemy prawie do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa oprócz cebuli.
Na patelni podsmażamy paprykę wędzoną.
Następnie dorzucamy do niej cebulę, solimy odrobinę i smażymy do miękkości.
Dorzucamy do rosołu.
Gotujemy wszystko gotujemy do miękkości. 
Dosmaczamy.

Smacznego! ;)

 

 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci