Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

GULASZ GRZYBOWY z polentą

aleksandrawojtas

IMG_3959

Polenta - włoska kaszka kukurydziana.
Podawać ją możemy na wiele sposobów. Z różnymi składnikami i w rożnej postaci, np. jako koreczki, chipsy, grillowane "batony", kaszki...
W zależności od ilości dodanej wody.

Składniki:
- grzyby, wg uznania, ok. 300g (w moim przypadku resztki
królewskich boczniaków z poprzedniego obiadu oraz
grzyby bukowe (shimeji)), mogą być rownież pieczarki
- pół cebuli, najlepiej przypieczonej razem ze skórką
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- marchew, pokrojona w plasterki
- kawałek pietruszki, pokrojona w plasterki
- 1 łodyga selera, pokrojona na mniejsze części
- liście laurowe
- ziele angielskie, kilka ziaren
- pieprz ziarna
- cebula, pokrojona w piórka
- papryka słodka
- papryczka chilli, wg uznania
- olej do smażenia
- sos sojowy, ok. 50ml
- 1-2 łyżki mąki
- pieprz
- 500ml wody

Polenta:
- szkl. polenty, bio!
- 2,5 szkl. wody
- czosnek w proszku
- sól
- łyżka masła

Do garnka wlewamy wodę.
Dodajemy do niej marchew, pietruszkę, pół cebuli, czosnek,
seler, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim paprykę słodką, aż do wydobycia aromatu.
Następnie dodajemy cebulę oraz chili.
Chwilę smażymy.
Przekładamy wszystko do bulionu.
Następnie smażymy grzyby na rumiano.
Rownież dodajemy do bulionu.
Dodajemy sos sojowy do smaku i gotujemy wszystko do miękkości.
Dodajemy mąkę do uzyskania pożądaniej konsystencji (mieszamy mąkę z małą ilością gorącego bulionu, najlepiej w słoiku).
Dosmaczamy.

Polenta:
Szklankę polenty prażymy chwilę w garnku o grubym dnie. Dodajemy czosnek oraz sól.
Następnie zalewamy wszystko wodą i gotujemy na wolnym ogniu, ok. 15 minut.
Na koniec dodajemy masło.

Podajemy polentę wraz z gulaszem.
Posypujemy świeżą natką.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci