Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

JAJECZNICA Z AWOKADO I ZE SZCZYPIORKIEM

aleksandrawojtas

IMG_3644

Kremowa i odżywcza, idealna na śniadanko :)

Na 1 porcje potrzebujemy:
- pół dojrzałego awokado, pokrojonego w kostkę
- trochę szczypiorku, drobno poszatkowanego
- 2 jajka, wolny wybieg, najlepiej bio
- masło do smażenia
- odrobinę soku z cytryny
- sól, pieprz

Do miski przekładamy awokado i szczypiorek. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Delikatnie wbijamy jajka i mieszamy. Po chwili dodajemy awokado i szczypiorek.
Dosmaczamy solą i pieprzem.
Smażymy do odpowiedniej dla nas konsystencji.

Tip:

W wersji wegańskiej zamiast jajek możemy użyć soft tofu, zamiast masła - masło roślinne, a ładny żółtawy kolorek uzyskamy, jeśli dodamy odrobinę kurkumy, istnieje nawet siarkowa sól - kala namak - która, jak ktoś lubi, nadaje jajeczny smak :). 

Smacznego! ;) 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci