Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

MLEKO SOJOWE

aleksandrawojtas

IMG_3682

Mleko roślinne to idealny zastępnik mleka krowiego.
Możemy je zrobic np. z ryżu, soi, migdałów, nerkowców.. możliwości jest na prawde wiele, a najlepsze jest to, że wszystkie możemy własnoręcznie zrobic w domu... lub oczywiście kupić. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów do wyboru :)

Potrzebny będzie food procesor lub urządzenie typu Termomix, w którym dodatkowo można mleko ugotować.

Potrzebujemy:
- 100g soi
- 1,5 l wody niegazowanej mineralnej
- opcjonalnie możemy dodać sól, wanilię lub kakao

Namaczamy soję na noc w 500ml wody.
Następnego dnia miksujemy soję na gładką masę w wodzie w której się moczyła.
W garnku zagotowujemy 1l wody.
Dodajemy do niego sojową masę i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut.
(Najlepiej użyjmy wysokiego garnka, ponieważ mleko będzie się podnosić i będzie tworzyć się piana).
Następnie przecedzamy mleko przez drobne sitko lub gazę.
Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
(Z pozostałej po mleku okary możemy zrobic np. kotlety lub pasztet).

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci