Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

NADZIEWANA DYNIA PIŻMOWA

aleksandrawojtas


Dynia

PRZEPIS ŚWIĄTECZNY 

Idealny przepis na zbliżające się Święta.
Polecam bardzo :)

Potrzebujemy:
- dynię piżmową
- małą cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- kawałek pora, pokrojonego w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- pół zielonej papryki, w kostkę
- pół żółtej papryki, w kostkę (może być czerwona)
- 100g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- duży ogórek kiszony, pokrojony w kostkę 
- odrobinę wody z ogórków kiszonych
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- papryka chili
- tymianek

- pół szkl kaszy jęczmiennej, ugotowanej wg przepisu

Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Dynie przekrawamy na pół.
Smarujemy oliwą, posypujemy odrobiną soli oraz tymiankiem. Razem ze skórką i gniazdem nasiennym wkładamy do piekarnika na ok. godzinę (oczywiście można gniazdo nasienne usunąć na surowo, ale moim zdaniem jak się zapiecze wszystko razem, to dynia zachowuje więcej właściwości i aromatu. Poza tym, gdy jest upieczona usunięcie gniazda nie sprawia problemu).

Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, czosnek oraz por.
Dodajemy do nich pieczarki, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy papryki, seler oraz ogórka kiszonego.
Wlewamy odrobię wody z ogórków. Dusimy wszystko ok. 15 minut. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę.

Dynię wyjmujemy z piekarnika (kiedy jest już miękka).
Delikatnie wydrążamy miąższ łyżką, tak, żeby ze skórki powstały łódeczki.

Miąższ z dyni dodajemy do naszego farszu.
Ewentualnie dosmaczamy.

Nakładamy na nasze "łódeczki".
Posypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie).

Smacznego! :)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci