Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

OMLET

aleksandrawojtas

IMG_3643

OMLET z pieczarkami, porem, jalapenos, ziołami i siemieniem lnianym. 
Szybki, sycący i pyszny :) dodatkowo podany z polskim oscypkiem i "makaronem" ze świeżego ogórka.

Na omlet potrzebujemy:
- 3 jajka
- kilka pieczarek, pokrojonych w plasterki
- kawałek białej części pora, pokrojonego w piórka
- ulubione zioła, u mnie lubczyk, pietruszka i szczypiorek
- łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej/masło do smażenia

Na patelni na oleju/maśle na średnim ogniu podsmażamy por. Po chwili wrzucamy pieczarki. Następnie jalapenos. W miseczce ubijamy ręcznie chwilę jajka, aż pojawi się piana i będą one puszyste. Dodajemy do nich siemię, przyprawy oraz 1/2 ziół. Wlewamy wszystko na patelnię. Przykrywamy pokrywką. Gdy góra omleta się nam zetnie, delikatnie przewracamy go na drugą stronę (możemy pomóc sobie talerzem, kładąc go na patelnie i obracając ją do góry dnem). Chwilę smażymy. Przekładamy na talerz, składamy na pół lub zostawiamy w całości. Posypujemy pozostałymi ziołami.

Na rozgrzanej suchej patelni układamy plasterki oscypka/gołki i smażymy do zrumienienia.
"Makaron" z ogórka zrobiłam maszynką, ale możecie użyć obieraczki, żeby zrobic z niego "tagliatelle".

Smacznego! ;) 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci