Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

PASZTET WARZYWNY

aleksandrawojtas

IMG_3718

PRZEPIS ŚWIĄTECZNY 

Idealny na Święta, ale nie tylko... :)

Potrzebujemy:
- szklankę czerwonej soczewicy
- 1 cebulę, posiekaną
- pół pora, posiekanego
- 2 marchewki, starte na tarce
- 1 małą lub pół dużej papryki
  pokrojonej w kostkę
- 1 pietruszkę, startą na tarce
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- kminek
- oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki warzywnego bulionu
- czerstwa bułka, namoczona
- 4 jaja, bio lub wolny wybieg
- olej do smażenia

Soczewicę zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego rozgotowania.
Na patelni smażymy cebulę, por oraz czosnek oraz przyprawy oprócz soli i pieprzu.
Następnie dodajemy paprykę, marchew oraz pietruszkę.
Chwilę smażymy.
Dolewamy bulion.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Dusimy do miękkości.
Dorzucamy soczewicę.
Dodajemy sól i pieprz oraz koncentrat.
Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy namoczoną bułkę i wszystko mielimy na gładką masę (możemy tą czynność pominąć, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać).
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dodajemy do masy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składników.
Ewentualnie dosmaczamy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C ok. 45 minut.

Składniki możemy zmieniać. Np. dodać inne zioła lub zamiast pietruszki dodać seler ;)
Podajemy ze świeżym chlebkiem i musztardą. Posypujemy świeżymi ziołami.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci