Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

SEREK Z NERKOWCÓW

aleksandrawojtas

IMG_3961

Przesmaczny zdrowy serek idealny do krakersów.
Z płatkami nieaktywnych drożdży (nutritional yeast) bogatych w witaminy, białko i składniki mineralne.
Ich "serowy" smak idealnie nadaje się do tego typu dań.
Nieaktywne drodże możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

Potrzebujemy:
- 200g nerkowców, namoczonych na noc lub na parę godzin
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól do smaku, ok. 1/3 łyżeczki

Dodatkowo:
- szczypiorek, drobno posiekany
- papryka słodka w proszku
- czosnek w proszku

Namoczone nerkowce porządnie odsączamy.
Przekładamy do miski robota kuchennego lub blendera.
Dodajemy resztę składników i miksujemy/blendujemy na gładką masę.
Następnie odsączamy w razie potrzeby na papierze kuchennym, przekładamy na papier do pieczenia i formujemy z niego pożądany kształt. 
Obtaczamy go w szczypiorku i przyprawach.
Zawijamy w papier do pieczenia.
Przechowujemy w lodówce.

Podajemy z krakersami, sałatką, pomidorami, oliwkami...

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci