Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

aleksandrawojtas

IMG_3653

Klasyka w wydaniu bezmięsnym. Z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, pomidorami w puszce i fałszywym mięskiem :)

Składniki:
- makaron spaghetti, ugotowany al dente

Na sosik:
- cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pieczarki, 200g, starte na tarce
- granulat sojowy lub gotowe "mięso" mielone,
  np. Quorn, 300g (można pozostać przy samych pieczarkach, wtedy dajemy ich 500g)
- 1-2 puszki pomidorów w puszce
- koncentrat pomidorowy
- paprykę słodką i ostrą
- oregano
- sól, pieprz
- pół szklanki bulionu warzywnego
- olej do smażenia

Na oleju podsmażamy przyprawy: paprykę słodką, ostrą oraz oregano. Gdy zaczną pięknie pachnieć, dodajemy cebulę praz czosnek. Następnie dodajemy pieczarki oraz nasze "mięsko" lub granulat. Dusimy wszystko 15-20minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, ewentualnie bulion, gdy sosik jest za gęsty. Dosmaczamy.

Dekorujemy bazylią.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci