Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

ŚWIEŻA SAŁATKA z jajkiem na miękko

aleksandrawojtas

IMG_3947
Bardziej pasuje na wiosne, ale ze względu na to, że już jesteśmy po Świętach i po woli, w głowach szykujemy się na "wiosenne porządki" to użyje swojego starszego przepisu, bo jest po prostu przepyszny i produkty są dostępne cały rok  :)

Potrzebujemy:
- sałatę, różne rodzaje, albo szpinak lub coś zielonego :)
- cebulę, szczypiorek, czosnek jak kto lubi
- marchewkę
- ogórek świeży, kiszony, konserwowy
- rzodkiewki
- pomidory
- paprykę
- kapary
- oliwki
- ulubione zioła, np. natkę

- cytrynę, do skraplania (ewentualnie) 
(Itd. czyli czyszczenie lodówki :))
Do tego świeży sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do sałatek (opcjonalnie), chili (opcjonalnie), ocet jabłkowy (opcjonalnie), dobry olej lub oliwę.
(Na wszystko sypię mielone siemię lniane, drożdże odżywcze (niekoniecznie, ale nadają one serowego smaku) oraz ostropest :)).

Do tego ugotowane na miękko jajka ( bio lub wolny wybieg).
Zazwyczaj potrzebują 5 minut od momentu wrzenia wody w zależności od wielkości.

Na talerzu układamy sałaty.
Następnie umyte, obrane i pokrojone warzywa, tak, jak nam wygodnie.
Później polewamy je odrobiną oliwy/oleju.
Wszystko skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i/lub octem jabłkowym.
Posypujemy przyprawami i ziołami.

Dodaję jajka.
I gdy rozlewa się żółtko - staje się magia :p

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci