Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

TORCIK ARBUZOWY

aleksandrawojtas

IMG_36351
...piękny, słodki, soczysty i prosty w wykonaniu deser z arbuza i bitego mleka kokosowego lub śmietany oraz sezonowych owoców...
Niebo w gębie :D

Potrzebujemy:
- dojrzałego arbuza
- owoce (ja dałam własnoręcznie zbierane jeżyny, bo właśnie
  wtedy był na nie sezon oraz kilka truskawek)
- paczkę migdałów w płatkach, zrumienionych na suchej
  patelni
- puszkę mleka kokosowego lub bitą śmietanę
- odrobine słodu (miodu lub syropu z agawy)
- mięta do dekoracji (opcjonalnie)

IMG_3637

Arbuza kroimy i obieramy w kształt tortu. Wysuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy na całość bite mleko kokosowe lub bitą śmietanę (ubite z miodem/agawą lub cukrem). Na boki delikatnie przyklejamy prażone migdały. Na wierzch nakładamy ulubione owoce. Dekorujemy mięta.
I voila !

Arbuza możemy również pokroić w cieńsze plasterki i zrobić z niego arbuzowa "pizzę" z owocami :)

Smacznego! ;) 

U mnie w domu występował już w różnych odsłonach, a o to kilka z nich: 

IMG_3636

IMG_3638

IMG_3639

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci