Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

ZUPA RZEŻUCHOWA

aleksandrawojtas

IMG_37231

Myśle, że każdy z nas rzeżuchę potrafi wyhodować, tym bardziej, że jest bardzo popularna na Wielkanoc.
Przepyszna, bardzo zdrowa zupa krem, którą polecam każdemu.

Składniki:
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki, pokrojone na mniejsze
  części
- kawałek pora
- mała cebula, w całości z łupinka
  (możemy ją przypalić)
- mała cebula, pokrojona i
  podsmażona na maśle
- kawałek selera
- łodyga selera naciowego
- liść laurowy
- ziele angielskie oraz pieprz ziarka
- kilka garści rzeżuchy
- śmietanka kwaśna (u mnie sojowa)
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- chili (opcjonalnie, dodaje jednak
  charakteru)

Przyda się blender.

Wszystkie warzywa oraz liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie przekładamy do garnka i zalewamy 2l wody.
Dodajemy podsmażoną cebulę i gotujemy wszystko do miękkości.
Odstawiamy zupę do przestudzenia (gdy zupa jest gorąca szybko tępią się noże blendera).
Następnie dodajemy rzeżuchę i miksujemy wszystko na gładką zupę.
Dosmaczamy solą, pieprzem praz gałką muszkatołową.
Podajemy ze śmietanką i/lub grzankami.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci