Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

FASOLA Z JARMUŻOWYM PESTO

aleksandrawojtas

IMG_3988

Jarmuż - bardzo zdrowe warzywo, znane już w starożytności.
Niektórzy nazywają go "nową wołowiną" ponieważ zawiera mnóstwo żelaza. Zawiera rownież dużo błonnika, witaminy i minerały, do tego jest beztłuszczowy i bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, więc wcinajmy go jak najczęściej pod każdą postacią.
Znane większości pewnie już są sałatki lub chipsy z jarmużu, ale pod tą postacią, jak dla mnie, jest o wiele lepszy ;)

Składniki na pesto:
- ok. 150-200g jarmużu, odrywamy łodygi
- 100g nerkowców, namoczonych 15min we wrzątku
- 1-2 łyżki drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 70ml oleju/ oliwy
- sok z ok. połowy cytryny
- sól
- pieprz
- chilli (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- 2 puszki fasoli białej/ Jaś (można ugotować samemu)
- cebula, drobno pokrojona
- olej do smażenia

Wszystkie składniki na pesto razem miksujemy.
Na patelni podsmażamy cebulę.
Dodajemy fasolę i pesto.
Chwilę smażymy.
Dosmaczamy w razie konieczności. 

Gotowe!

Pesto możemy również zjeść z makaronem lub na kanapce z pomidorem. 

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci