Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

FLACZKI wegetariańskie

aleksandrawojtas

IMG_39571

FLACZKI z.. boczniaków... :)
Do złudzenia przypominające, te "normalne".

Składniki:
- 2l bulionu warzywnego na
  włoszczyźnie
  (marchew, pietruszka, kawałek pora..)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kostki rosołowe
- 500g boczniaków, pokrojonych w
   paski
- cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- majeranek
- papryka słodka
- papryka wędzona
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- pieprz
- chili (opcjonalnie)
- olej do smażenia

Nastawiamy bulion.
Warzywa kroimy na mniejsze części.
Dodajemy kostki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wsypujemy papryki i smażymy, aż do wydobycia aromatu.
Następnie dodajemy cebulę oraz odrobinę soli.
Podsmażamy.
Przekładamy do bulionu.
Następnie na patelni podsmażamy boczniaki i również przekładamy je do bulionu.
Gotujemy do miękkości.
Na końcu dodajemy koncentrat oraz majeranek.
Chwilę gotujemy.
Dosmaczamy.
Podajemy z dobrym pieczywem.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci