Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

Kentucky Fried... Boczniak + przepis na wegańską maślankę

aleksandrawojtas

IMG_3975

Ah te boczniaki ;)
tym razem w stylu KFC

Potrzebujemy:
- ok. 500g boczniaków, wybierzmy te bardziej mięsiste
- maślankę lub maślankę wegańską (przepis poniżej)
- olej do smażenia

Panierka:
- 2 szk. mąki
- papryka słodka
- sól
- czosnek suszony
- cebula suszona
- przyprawa do kurczaka
- imbir suszony
- oregano
- bazylia
- pieprz
- chilli (opcjonalnie)

Mąkę mieszamy z przyprawami.
Ja dawałam na oko, ale możecie np. dawać po łyżeczce każdej z przypraw, mieszać i próbować.

Maślanka:
Na 1 szklankę mleka sojowego lub migdałowego dajemy 1 łyżkę octu jabłkowego, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Gotowe ;)

Boczniaki kroimy na mniejsze części.
Zalewamy 2 szklankami maślanki i odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy litr oleju w garnku o grubym dnie.
Boczniaki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na złoto.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci