Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

SAŁATKA w stylu włoskim

aleksandrawojtas

IMG_3983

Składniki a jedną porcje:
- ulubione sałaty, kilka liści sałaty, garść szpinaku, garść
  rukoli
- pół pomidora, pokrojony na mniejsze części
- ćwiartka cebuli, pokrojona w cienkie pasterki
- kilka czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze części  
- jalapenos (opcjonalnie, wg upodobań)
- szczypiorek, poszatkowany 
- feta, pokruszona na kawałki
- prażone ziarna słonecznika
- bazylia/ natka pietruszki (opcjonalnie)
- olej z suszonych pomidorów
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Na talerzu układamy sałatę.
Następnie dodajemy pomidora, cebulę, jalapenos, oliwki, suszone pomidory, fetę i szczypiorek...
Posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem, szczypiorkiem i polewamy olejem.
Dosmaczamy solą i pieprzem.

Podajemy z zapiekanym pieczywem natartym czosnkiem.

Smacznego! ;)

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci