Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

Carpaccio z buraka i kalarepy z "parmezanem" z nerkowców

aleksandrawojtas
IMG_4460
 
Danie zdrowe, lekkie i na prawdę przepyszne ! Eksplozja smaków :) wszystko idealnie się łączy
 
Potrzebujemy na 1 porcje:
- buraki, ugotowane lub upieczone, w zależności od wielkości,
  ja użyłam 3 i wybrałam te "najładniejsze" plasterki
- kalarepa, średniej wielkości, ugotowana 
- kilka czarnych oliwek, pokrojonych na mniejsze części 
- 1 mały ogórek kiszony, pokrojony w kostkę 
- garść rukoli
- garstka nerkowców, zmielonych na "proszek" (młynkiem do kawy, robotem 
  kuchennym lub moździerzem. Do nerkowców można dodać drożdży nieaktywnych,
  będą miały wtedy serowy smak, ale nie jest to konieczne) 
- dobra oliwa
- sok z cytryny
- olej truflowy (opcjonalnie) 
- sól
- pieprz 
 
 IMG_44591
 
Buraki i kalarepę kroimy mandoliną do warzyw lub po prostu bardzo cienko kroimy nożem. 
Układamy je naprzemiennie na całość talerza. 
Na środek kładziemy rukolę. 
Wszystko skrapiamy cytryną. 
Polewamy oliwą (i odrobiną oleju truflowego). 
Na wierzch układamy ogórka oraz oliwki. 
Wszystko posypujemy zmielonymi nerkowcami. 
Solimy i pieprzymy. 
 
Smacznego! ;) 
 
 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci