Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

Grillowany halloumi

aleksandrawojtas


IMG_44862

Halloumi jest to ser, który pochodzi z Cypru. Produkowany jest z mleka owczego lub z mleka rożnego rodzaju, zazwyczaj mleka owczego, krowiego i koziego. Występują tradycyjne, z chilli, bazylią lub miętą. 
Jest to jeden z moich ulubionych serów :) 
 
Potrzebujemy: 
- ser halloumi, pokrojony w dość grube plastry
- garść ulubionych sałat, szpinaku, rukoli
- pomidor, pokrojony na mniejsze części 
- kawałek czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 
- kilka czarnych oliwek
- jalapeños (opcjonalnie) 
- burak/ buraki ćwikłowe, pokrojone na mniejsze części 
- oliwa/ dobry olej
- sok z cytryny 
- szczypiorek do ozdoby 
- sól, pieprz do smaku 
 
Halloumi grillujemy lub smażymy na patelni grillowej lub zwykłej. 
Na talerzu układamy liście sałat. 
Następnie układamy pomidora, cebulę, oliwki oraz buraki. 
Wszystko skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny. 
Przyprawiamy.
Na środek kładziemy ser. 
Posypujemy szczypiorkiem. 
 
Opcjonalnie podajemy z grzankami z czosnkiem (lub bez)). 
 
Smacznego! ;) 
 
 
 
 

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci