Menu

Warzywna Kuchnia Alexandry

Przepisy kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz raw

APPLE CRUMBLE z muesli i suszonymi morelami

aleksandrawojtas

IMG_5003

Apple crumble - czyli przepyszne jabłka pod kruszonką. Taka trochę szarlotka inaczej :) Zdrowy deser, idealny, gdy nadejdzie ochota na coś słodkiego. 

Składniki: 
- 6 dużych jabłek 
- sok z cytryny 
- 0,5 szkl. cukru (brązowego, syrop lub miód do smaku) 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 0,5 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) 
- garść suszonych moreli (lub innych suszonych owoców np. fig) 
 
Na kruszonkę:
- szkl. mąki pszennej (lub innej) 
- 2 szkl. dobrego muesli 
- 0,5 szkl. cukru 
- 150g potłuczonych migdałów, podrażonych chwilę na suchej patelni
  (możecie użyć płatków) 
- 200g masła 
 
IMG_50121
 
 Piekarnik nagrzewamy na 180C.
 
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie w plasterki.
Przekładamy je do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. 
Posypujemy 1/4 szkl. cukru.
Smażymy na średnim ogniu, aż puszczą sok. 
(Możemy ewentualne dodać odrobinę wody). 
Dodajemy cynamon oraz kardamon. 
Smażymy do odparowania soku (ale nie do końca).
Na koniec dodajemy pokrojone drobniej suszone owoce oraz kolejną cześć cukru (1/4 szkl.). 
Chwilę smażymy.
Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
 
W międzyczasie robimy kruszonkę.
Mieszamy w misce suche składniki.
Dodajemy masło.
Ugniatamy rękoma, aż do połączenia składników w kruszonkę. 
 
Jabłka przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. 
Na jabłka kładziemy kruszonkę. 
Zapiekamy 45-50 minut do zrumienienia. 
 
Podajemy z kremem budyniowym (custard) lub lodami. 
 
IMG_5001
 
Smacznego! ;) 
 
  

© Warzywna Kuchnia Alexandry
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci